Mekke'de sıcaklık 52 dereceye dayandı... 1000'den fazla hacı adayı hayatını kaybetti! 

​​​​​​​Bu yıl Hac ibadetini yerine getirmek için Suudi Arabistan'a seyahat eden yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında 23 Türk vatandaşı da bulunuyor. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Arap diplomat, en az 600 Mısırlının yaşamını yitirdiğini belirtti ve bu ölümlerin sıcaklıkla bağlantılı olduğunu söyledi. AFP'ye göre, daha önce 323 Mısır vatandaşı ve 60 Ürdün vatandaşı da ölenler arasında yer alıyordu. Reuters, bu sayıları henüz doğrulayamadığını bildirdi. BBC ise Riyad'daki Mısır Konsolosluğu yetkililerinin Mekke ve çevresindeki hastaneleri ziyaret ederek durumu netleştirmeye çalıştığını aktardı.

Mekke'de sıcaklık 52 dereceye dayandı... 1000'den fazla hacı adayı hayatını kaybetti! 

Giriş:20.06.2024 14:29 Güncelleme:20.06.2024 15:43

 1000'den fazla hacı adayı hayatını kaybetti! Mekke'de 52 dereceye yaklaşan sıcaklıklar can alıyor

Sıcaklıkların 52 dereceye yaklaştığı Suudi Arabistan'a hac ibadeti için giden hacı adayları arasındaki binden fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Müslümanların bu yıl kutsal topraklara yaptığı hac ziyaretinde, sıcaklıkların 51,8 dereceyi bulmasının ardından binden fazla kişinin öldüğü açıklandı.

Suudi Arabistan'da aşırı sıcaklar hac ibadeti için Mekke'de bulunan hacı adaylarının hayatını kaybetmesine neden oluyor. AFP'nin geçtiği son dakika haberine göre hayatını kaybedenlerin sayısı 1000'i aştı.

Müslümanların bu yıl kutsal topraklara yaptığı hac ziyaretinde, sıcaklıkların 51,8 dereceyi bulmasının ardından binden fazla kişinin öldüğü açıklandı.

AFP'nin son dakika olarak geçtiği habere göre bu yılki hacda ölenlerin sayısı 1,000'i aştı.

Müslümanların bu yıl kutsal topraklara yaptığı hac ziyaretinde, sıcaklıkların 51,8 dereceyi bulmasının ardından binden fazla kişinin öldüğü açıklandı.

İslam'ın beş şartından biri olan ve imkânı olan tüm Müslümanların en az bir kez yerine getirmesi gereken yıllık hac ziyareti sırasında yaklaşık 10 ülke 1.081 kişinin öldüğünü bildirdi.

Rakamlara resmi açıklamalar yoluyla ya da diplomatların açıklamalarından ulaşıldığı bildirildi.

 

SICAKLIK 51,8 DERECE OLARAK ÖLÇÜLMÜŞTÜ

Suudi Arabistan ulusal meteoroloji merkezi bu hafta başında Mekke'deki Ulu Cami'de en yüksek sıcaklığın 51,8 santigrat derece (125 Fahrenheit) ölçüldüğünü bildirmişti.

Suudi Arabistan’da yapılan ve geçtiğimiz ay yayınlanan bir rapora göre bölgedeki sıcaklıklar her on yılda 0,4 santigrat derece artıyor.

Ölenlerin en az 323'ünün Mısırlı ve 60'ının Ürdünlü olduğu belirtilirken ölümlerin sıcağa bağlı hastalıklar sebebiyle gerçekleştiği açıklandı.

AFP'ye göre ise kavurucu sıcaklar sebebiyle hac ibadeti sırasında en az 600 Mısırlı hayatını kaybetti.

HAYATINI KAYBEDEN HACI ADAYLARININ ÇOĞU KAYITSIZ

Mısır'ın yanı sıra Malezya, Pakistan, Hindistan, Ürdün, Endonezya, İran, Senegal, Tunus ve Irak tarafından da çok sayıda hacı adayının aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Öte yandan bölgeden, çok sayıda hacı adayından da haber alınamadığı, yerleri ve sağlık durumları konusunda bilgi olmadığı haberleri de geliyor.

Hayatını kaybeden hacı adaylarının büyük bir kısmının kayıtsız olduğu da Suudi yetkililer tarafından bildirildi.

Kutsal topraklara kayıtsız giden hacı adayları daha büyük tehlike altında kalıyor zira bu kişiler Suudi yetkililer tarafından 1,8 milyon izinli hacının saatlerce dışarıda yürüdükten ve dua ettikten sonra serinlemeleri için sağlanan klimalı alanlara erişemiyorlar.

Perşembe günü gelen son açıklamaya göre ise, Hac'da ölenlerin sayısının bini aştığı bildirildi. Yanı sıra hayatını kaybedenlerin çoğunun, kayıtsız hacılar olduğu da gelen bilgiler arasında. Tüm verilere rağmen, halihazırda Hac sırasında hangi ülkenin kaç vatandaşını kaybettiği ise henüz kesin olarak bilinmiyor.

Hac ibadetinin bir parçası olarak Suudi Arabistan'daki rahmet tepesi olarak bilinen kutsal Arafat Dağı'nda bir araya gelen hacı adayları su püskürtme direkleri gibi yöntemlerle serinliyor.

Suudi Arabistan Meteoroloji Merkezi'ne göre, Mina'da ve Ulu Cami'de, Arafat Dağı'nda yüksek sıcaklıklarla mücadele etmek için dağa giden yollarda ve çevresinde bulunan soğutma istasyonları hacı adaylarının serinlemesine yardımcı oldu. Hacı adaylarına şemsiye kullanma ve bol bol su içme çağrısında bulunuldu.


Bu yıl Hac ibadetini yerine getirmek için Suudi Arabistan'a seyahat eden yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında 23 Türk vatandaşı da bulunuyor. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Arap diplomat, en az 600 Mısırlının yaşamını yitirdiğini belirtti ve bu ölümlerin sıcaklıkla bağlantılı olduğunu söyledi.

AFP'ye göre, daha önce 323 Mısır vatandaşı ve 60 Ürdün vatandaşı da ölenler arasında yer alıyordu. Reuters, bu sayıları henüz doğrulayamadığını bildirdi. BBC ise Riyad'daki Mısır Konsolosluğu yetkililerinin Mekke ve çevresindeki hastaneleri ziyaret ederek durumu netleştirmeye çalıştığını aktardı.

23 Türk vatandaşı da bulunuyor

Arap diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlere göre, ölümlerin büyük kısmı sıcak çarpması sonucu gerçekleşti. Ayrıca, bir kişinin ufak bir arbedede aldığı yaralar nedeniyle öldüğü belirtildi. Türk medyasına göre, ölenler arasında 23 Türk vatandaşı da bulunuyor.

Hastalık ve enfeksiyonlara bağlı ölümler yaşandı

Basına yansıyan haberlere göre, bu ölümlerin büyük kısmı kalp damar hastalıkları ve enfeksiyonlara bağlı olarak gerçekleşti. BBC Türkçe'nin Cidde'deki Başkonsolosluk özel kriz hattından edindiği bilgiye göre, ölen kişilerin kimlik tespiti ve aile yakınlarına bildirim süreci halen devam ediyor.

Tunus haber ajansı Tunis Afrique Presse, hac sırasında 35 Tunus vatandaşının hayatını kaybettiğini ve ölümlerin büyük kısmının sıcak havadan kaynaklandığını duyurdu. İran’a ait İRİNN haber kanalı ise 11 İran vatandaşının öldüğünü ve 24 kişinin hastanede tedavi gördüğünü açıkladı. Agence de Presse Sénégalaise, 3 Senegal vatandaşının öldüğünü bildirirken Endonezya Sağlık Bakanlığı, 144 Endonezya vatandaşının öldüğünü duyurdu.

Geçtiğimiz yıllarda da birçok kişi hayatını kaybetmişti

Geçtiğimiz yıllarda Hac sırasında izdiham ve çadırlarda çıkan yangınlar nedeniyle birçok kişi hayatını kaybetmişti. Bu yıl ise en büyük zorluk, Suudi Arabistan'ın Mekke ve Medine kentlerindeki aşırı sıcaklıklar oldu. Pazartesi günü Mekke'deki Ulu Cami'de sıcaklık 51,8 dereceye ulaştı.

Yetkililerin tavsiyeler verdi

Suudi yetkililer, hacı adaylarına şemsiye kullanmalarını, bol su içmelerini ve günün en sıcak saatlerinde güneşten kaçınmalarını tavsiye etti. Ancak hac ritüellerinin birçoğu gündüz saatlerinde gerçekleştirildiğinden, adaylar saatlerce açık havada kalmak zorunda kaldı. Bazı hacılar, yol kenarında hareketsiz cesetler gördüklerini ve ambulans hizmetlerinin yetersiz kaldığını belirtti.

 Bu yıl 1,8 milyon hacı adayı katıldı

Bu yıl hacca 1,6 milyonu yurt dışından olmak üzere yaklaşık 1,8 milyon hacı adayı katıldı. 2015'te Hac ziyareti sırasında çıkan izdiham sonucu 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. Geçen yıl da Hac sırasında en az 240 kişi çeşitli nedenlerle yaşamını yitirmişti.